Bitki çayları, sindirimi destekleyen doÄal birer Åifa kaynaÄı olarak öne çıkıyor. Gastroenteroloji ve Fitoterapi Uzmanı Prof. Dr. Bülent YaÅar, bitki çaylarının sindirim sorunlarını hafifletmekte etkin rol oynadıÄını ifade etti. Prof. Dr. YaÅar, bitki çaylarının doÄru türlerinin seçilmesi, uygun Åekilde demlenmesi ve kontrollü tüketilmesinin önemini vurguladı. âBitki çayları, hem bazı hastalık belirtilerini hafifletmekte hem de günlük saÄlık rutinine katkı saÄlamaktadırâ dedi.
âTIBBÄ° NANE VE MELÄ°SA ÃAYLARININ ÃN PLANA ÃIKIYORâ
âSindirim sistemi rahatsızlıkları arasında en sık karÅılaÅılan sorunlardan biri fonksiyonel hastalıklardırâ diyen Prof. Dr. YaÅar, âBu hastalıkların tedavisinde papatya, tıbbi nane ve melisa çaylarının ön plana çıkıyor. Bu çayların yanı sıra ada çayı, zencefil, kimyon ve rezene gibi bitkilerin de sindirimin kolaylaÅtırılmasına katkı saÄlıyorâ diye konuÅtu.
Prof. Dr. YaÅar, bitki çaylarının hazırlanmasında infüzyon ve kaynatma gibi iki temel yöntemin bulunduÄunu belirterek, âÃzellikle yaprak ve çiçek kısmı kullanılan bitkilerde, kaynatılıp biraz soÄutulmuÅ suya eklenerek demlenmesi gerekmektedir. Zencefil gibi kök bitkiler önce suda birlikte kaynatılmalı, ardından süzülerek servis edilmelidirâ ifadelerini kullandı.
YANLIÅ TÃR KULLANIMINA DÄ°KKAT
Uyarılarına bitki çaylarının her zaman masum olmadıÄını da ekleyen Prof. Dr. YaÅar, âGünde bir ila üç bardak tüketmek idealdir. Daha fazla tüketim, bitkisel içeriklerin yan etkilere yol açmasına neden olabilir.â diye konuÅtu. Ãzellikle papatya çayında dikkat edilmesi gereken farklı türlerin bulunduÄunu belirten Prof. Dr. YaÅar, âHalk arasında mayıs papatyası olarak bilinen türü tercih ediyoruz. DoÄadaki her papatya çay olarak tüketilemez; yanlıŠtür kullanımı alerjik reaksiyonlara neden olabilirâ dedi.
âUZMAN TAVSÄ°YESÄ°YLE KULLANILMASINI ÃNERÄ°YORUZâ
Prof. Dr. YaÅar, bitki çaylarının güvenilir kaynaklardan alınmasının önemli olduÄunu belirterek âKullanıcıların bitki çaylarını temin ederken kaynaÄına dikkat etmelerini, bitkilerin uzman tavsiyesiyle kullanılmasını öneriyoruzâ diye konuÅtu.
Â